Uppsala är årets anhörigkommun

Uppsala kommuns logotyp

Uppsala kommun är årets Anhörigkommun

Uppsala kommun får utmärkelsen Årets Anhörigkommun med motiveringen ”en värdig mottagare av utmärkelsen som kan tjäna som gott exempel och inspiration för andra kommuner”.

Sedan 2021 delar Anhörigas Riksförbund utmärkelsen Årets Anhörigkommun. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma en kommun som gjort väsentliga insatser för anhöriga. Detta ska i sin tur leda till att kommunerna sporras att förbättra sina insatser och ge förutsättningar att sprida goda exempel.

Uppsala kommun koras till Årets Anhörigkommun 2023 med följande motivering:

Uppsala kommun arbetar med stort fokus på anhörigas behov och önskemål. Man har ett tydligt uppdrag att stödja alla anhöriga oavsett ålder. Sedan januari 2022 inkluderas även barn och unga. Kommunens anhörigstöd är tydligt organiserat vid det centralt belägna Anhörigcentrum. Verksamheten är lätt att nå, såväl fysiskt som digitalt genom en lättillgänglig webbplats. Närvaron i sociala medier är hög. Anhörigstödet i Uppsala erbjuder en rad aktiviteter såsom samtalsgrupper inom demens och psykisk ohälsa och kurs i reflekterande skrivande. Bland de återkommande aktiviteterna finns sittgympa, qigong, museibesök och avslappningsövningar. Det senaste året har man öppnat ett café och anställt ytterligare en anhörigkonsulent. Anhöriga över 18 år erbjuds även kostnadsfritt egentidsstöd med avlösning i upp till 24 timmar per månad. Uppsala kommun är som helhet en värdig mottagare av utmärkelsen och kan därför tjäna som gott exempel och inspiration för andra kommuner.

 

Läs mer på Anhörigas Riksförbunds webbplats

Läs mer på Uppsala kommuns webbplats

Senast uppdaterad 2023-10-30 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson