Regeringen föreslår förstärkt stöd till Bris

Svartvit teckning på tonåring som pratar i telefon

Bild: AI

I den kommande vårändringsbudgeten, som lämnas över till riksdagen den 15 april, föreslår regeringen att Bris nationella stödlinje ska få en tillfällig förstärkning med 4 miljoner kronor. Syftet är att stötta barn och unga som befinner sig i otrygga och kriminella miljöer.

Enligt siffror från Barnens rätt i samhället, Bris, barnrapport 2024 ökade samtalen om kriminalitet med 60 procent 2023. 

Regeringen har sedan tidigare säkerställt en långsiktig finansiering av Bris med 20 miljoner kronor per år och i oktober 2023 avsattes 1 miljon kronor för en kampanj som riktade sig särskilt mot barn och unga i kriminella och otrygga miljöer. 

I den kommande vårändringsbudgeten, som lämnas över till riksdagen den 15 april, föreslår regeringen att Bris nationella stödlinje ska få en tillfällig förstärkning med 4 miljoner kronor för att nå ut till barn och unga som vill lämna kriminalitet eller som riskerar att dras in i destruktiva sammanhang. Bris ska ge ungdomarna stöd och kontakter med myndigheter.

– För att knäcka brottsligheten är det lika viktigt att sätta gängkriminella i fängelse som det är att sätta stopp för nyrekryteringen – stålhandske och lovikkavante. I detta arbete är Bris en viktig pusselbit som tillsammans med föräldrar, skola och socialtjänst tar krafttag för att få fler unga att lämna ett kriminellt liv, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Läs pressmeddelandet från Socialdepartementet här

Senast uppdaterad 2024-04-03 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson