Barn som anhöriga i primärvården

Flicka sitter vid skrivbord och har mörkt, lila moln bakom sig

Illustration: Stina Wirsén/Söderberg Agentur

En ny enkätstudie visar att barn som anhöriga behöver uppmärksammas mer inom primärvården i Region Värmland. Två av tre medarbetare uppger att de inte har kunskap om Hälso- och sjukvårdslagens bestämmelse om att barns och ungas behov av information, råd och stöd ska beaktas om de har en närstående som exempelvis är allvarligt sjuk, har missbruksproblem eller oväntat avlider. Om barnen inte får hjälp är risken stor att de själva utvecklar psykosociala eller psykiska problem.

133 kliniskt verksamma medarbetare inom primärvården i Region Värmland har deltagit i en digital enkät. Endast två av tre uppgav att de kände till bestämmelsen i Hälso- och sjukvårdslagen (HSL 2017:30, 5 kap. 7§) som handlar om att beakta barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med har en psykisk störning eller funktionsnedsättning, har en allvarlig fysisk sjukdom, har missbruksproblem, utsätter barnet eller en närstående för våld eller oväntat avlider.
 
Gisela Priebe, professor i psykologi och föreståndare för Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, CBU, Karlstads universitet har tillsammans med Anita Nyquist, enhetschef, folkhälsoavdelningen, Region Värmland och Åsa Karlsson, enhetschef, vuxenhabiliteringen, Region Värmland gjort studien Barn som anhöriga i primärvården. Syfte har varit att följa upp en tidigare kartläggning av medarbetares kunskaper samt att ta fram ett forskningsbaserat underlag för Region Värmlands fortsatta arbete med barn som anhöriga. 
 
Sammanfattningsvis behöver barn som anhöriga uppmärksammas mer inom primärvården i Region Värmland. Risken är annars att barnen utvecklar egna psykosociala eller psykiska problem. Kompetenshöjande insatser, systematiska utvärderingar och samverkansprojekt kan skapa förutsättningar för att lagstiftningen följs på området och att barn och unga får det stöd de behöver.

 

Läs eller ladda ner enkätstudien här

Läs mer om CBU här

Senast uppdaterad 2024-04-15 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnusson