Nordisk utblick: Isländsk forskning med både patienter och anhöriga i fokus

Forskare och nordiska flaggor

Professor Eydis Kristin Sveinbjarnardottir

När en person insjuknar i allvarlig psykisk ohälsa påverkas hela familjen. Vårdpersonalen får därför inte glömma bort de anhöriga. Upplevt stöd från personalen är en skyddande faktor.

– I samband min forskning har jag kunnat visa hur viktigt det är att psykiatrisjuksköterskor utvecklar sin förmåga att samarbeta med hela familjen, säger professor Eydis Kristin Sveinbjarnardottir som forskar på familjecentrerat omhändertagande.

Under sina doktorandstudier utvecklade hon - tillsammans med sin handledare professor Erla Kolbrun Svavarsdottir - ett instrument som mäter hur familjemedlemmar upplever stödet från sjuksköterskor när en närstående drabbats av en allvarlig psykisk ohälsa. Instrumentet, som publicerades 2012 i ”Journal of Family Nursing”,  kallas för Iceland-Family Perceived Support Questionnaire (ICE-FPSQ).

– Psykiatriska sjukdomstillstånd utgör en utmaning för hela familjen. De anhöriga påverkas på flera olika nivåer, till exempel fysiska, psykologiska, sociala och ekonomiska. Det är därför viktigt att familjen känner sig stöttad och uppmärksammad av hälso- och sjukvården, säger Eydis Kristin Sveinbjarnardottir. 

Text: Barbro Falk

Läs hela artikeln här

Senast uppdaterad 2023-10-02 av HelenaI, ansvarig utgivare Lennart Magnuson