Promenader för sörjande anhöriga i Lindome

Sedan hösten 2007 har den som förlorat sin livskamrat kunnat vara med i en promenadgrupp i Lindome, Göteborg. Resultaten visar att alltför många tappar fotfästet i tillvaron och blir mer stillasittande när de förlorar sin partner. För att motverka ohälsa behöver samhället bli bättre på att stödja änkor och änkemän med hälsofrämjande aktiviteter.

Sedan hösten 2007 har den som förlorat sin livskamrat kunnat vara med i en promenadgrupp i Lindome, Göteborg. Initiativet till promenaderna har tagits av psykolog Agneta Grimby som har forskat om fysisk inaktivitet bland änkor. Resultaten visade att alltför många tappar fotfästet i tillvaron och blir mer stillasittande när de förlorar sin partner. För att motverka ohälsa behöver samhället bli bättre på att stödja änkor och änkemän med hälsofrämjande aktiviteter, menar Agneta Grimby i en artikel i Göteborgsposten 27 september 2007. Med hjälp av Hälsocentret Balansen i Mölndal och diakonin vid Lindome församling förverkligades idén om promenadgrupper som ett enkelt och kravlöst sätt att komma igång efter sorgen.

Diakon Ingela Skarin Håkansson leder gruppen i Lindome som består av ett tiotal personer, änkor och änkemän. Gruppen träffas varje onsdagseftermiddag i Församlingscentrum. Promenaderna förläggs oftast till centrala Lindome, men också till andra platser. Under promenaderna har många nya kontakter knutits och gruppen har blivit ett nätverk för de sörjande. Detta är särskilt betydelsefullt, då många har sina släktingar på annan ort. Den sociala gemenskapen är det viktigaste och effekten av den fysiska aktiviteten är en extra bonus, säger deltagarna till Göteborgspostens reporter.

Ingela Skarin Håkansson, som varit med från starten, beskriver promenadgruppens betydelse i en artikel på Svenska kyrkans hemsida (se nedan) genom att låta deltagarna själva komma till tals. Här är några av rösterna:

"När man har behov av att röra på sig och vill ha sällskap har kyrkans promenader på onsdag blivit en otroligt fin motion och gemenskap. Vi går en runda och hur lång den blir beror helt på väderleken. Eftersom vi har "genuina Lindomebor" med oss får vi intressant kulturhistoria på samma gång. Promenaden kan avslutas med fika hos någon av oss eller i Församlingscentrum, om man har lust med det. Än så länge är flera av oss bilburna och då kan vi fylla bilarna, eller så åker vi kollektivt för att besöka andra platser, och då tar vi med oss vårt gladaste humör och kaffekorgen."

"På promenaderna blandas skratt och allvar, som prat om blommor, resor, film, väder och vad vi upplever i naturen. Det känns som vi känt varandra länge och öppet kan prata om vår sorg."

Efterhand har gruppen blivit alltmer oberoende av ledare och fungerar mer som en fristående självhjälpsgrupp. Men en erfarenhet som jag har gjort är, att det trots allt verkar behövas en "utomstående person" som har kontinuerlig kontakt med gruppen och ger stöd och uppmuntran, säger Ingela Skarin Håkansson.

Sökord/område: efterlevandestöd, bibehålla hälsa

Finansiering: Svenska kyrkan

Huvudman: Svenska kyrkan

Kontaktperson: Ingela Skarin Håkansson, diakon, Svenska kyrkan, Lindome församling. Tfn: 031-996863. E-post: diakon.lindome@telia.com

Samarbetspartner: Hälsocenter Balansen i Mölndal

Publikation: "Promenerar mot sorgen" artikel i Göteborgsposten 2007-0925

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-02-01 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson