Ny studiecirkel för anhöriga till
personer med psykisk ohälsa

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, har tagit fram ett studiecirkelmaterial för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Materialet består av fakta, filmer och praktiska övningar. Tanken är att erbjuda metoder och verktyg som gör det möjligt för anhöriga att förbättra sin livssituation.

Materialet har utvecklats i samarbete med Nka och Arbetarnas bildningsförbund, ABF. Målet är att ett 30-tal cirklar ska starta runt om i landet i år.

Läs mer här.

Stödlista och broschyr ger råd
och tips om psykisk hälsa i kristid

I samband med olika kriser finns det en stor risk för ökad psykisk ohälsa. När coronaviruset började spridas i Sverige tog Sveriges kommuner och regioner, SKR, därför initiativ till en stödlista med råd och tips. Nka deltar i detta arbete genom att lyfta frågan om anhörigstöd.

Klicka här för att läsa mer om stödlistan (öppnas i nytt fönster).

Utifrån arbetet med stödlistan har även en sammanfattande broschyr tagits fram. Här finns även några punkter om anhörigstöd.

Klicka här för att läsa och ladda ner broschyren (öppnas i nytt fönster).


Agneta Gustafsson, Rakel Lornér och Gustav Jagner vid Bräcke Diakoni hoppas att
boken "Du är inte ensam" ska komma till bred användning.

Konkreta tips och råd ska
underlätta anhörigas vardag

Samtal och intervjuer med ett 40-tal anhöriga har resulterat i en bok fylld av praktiska tips, råd och stöd. Bakom boken står Bräcke Diakonis projekt Trialog, där även Nka medverkar. 
Läs mer om boken här.

Lästips: "Välkommen till helvetet"

"Välkommen till helvetet" vänder sig till personer som drabbats av ätstörningar och deras anhöriga. Den är skriven av systrarna Nanna och Stina Helsén, och handlar om året när den då 15-åriga Nanna insjuknar i anorexi.

Läs mer om boken här

Digital inspirationsdag om anhörigstöd 

Den 13 november 2020 bjöd NSPH och Riksförbundet Hjärnkoll i samarbete med Nka, SKR och Studieförbundet Vuxenskolan in till en digital inspirationsdag om stöd till anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Konferensen webbsändes och går att se i efterhand här.

Har du en fråga

Klicka här för att komma till frågor och svar

Hur kan jag hjälpa min dotter med spelberoende?

Har varit mycket turbulens kring min dotter sedan tonåren. Hon har utvecklat spelberoende som vi nu har fått kontakt med vägen som är på beroendecentrum. Hon har tagit mitt kreditkort och tagit pengar från mig för att spela för, det hände i sept 2013....

Läs svaret