1177 Vårdguiden – med texter om psykisk ohälsa för barn

Bild på två kvinnor.

Sju frågor till Anna-Lena Byström och Rebecka Persson, redaktörer för området psykisk ohälsa på 1177.

1. Varför behövdes texter om psykisk ohälsa för barn?
På 1177 Vårdguiden fanns information till vuxna om barn, men barnens perspektiv saknades.

2. Vilka barn vänder ni er till?
Vi vänder oss till barn som själva mår dåligt eller som har föräldrar med psykisk ohälsa eller missbruk. På 1177 samarbetar vi med UMO.se som har en åldersgrupp från 13 år och uppåt. Därför riktar vi oss framförallt till barn upp till 12 år som själva kan läsa på nätet. Det här är ett nationellt uppdrag så informationen kan läsas av alla Sveriges barn, men varje region kan göra sina tillägg för att till exempel berätta vilka verksamheter det finns hos just dem.

3. Hur har ni gått till väga?
Vi har samarbetat med skolsköterskor, kuratorer och andra som kommer i kontakt med barn. En språkkonsult har hjälpt oss att hitta en ton och ett språk som tilltalar barn. Vi har också haft workshops med en extern referensgrupp som består av människor som arbetar med barn och vi har pratat med barn.
Vi jobbar alltid i en redaktionell process där vi noggrant granskar medicinsk fakta och där vi är många som läser och värderar texterna ur olika perspektiv. Målet är att göra stärkande, normkritiska, inte värderande, faktagranskade och hoppingivande texter.

4. Vad vill ni att barnen och de unga ska lära sig?
Huvudbudskapet är: Du har rätt att ha det bra, du har rätt att få hjälp, det kan bli bättre, du är inte ensam, det är inte ditt fel, du kan inte ta ansvar för vad vuxna gör. Allt ska uppmana till att prata med någon och att inte ge upp om den första man försöker få stöd av inte verkar lyssna. Vi vill vara tydliga med var hjälpen finns. Om man inte kan berätta för någon vuxen ska man kunna ringa en telefonjour eller besöka en chatt. Därför samarbetar vi också med andra organisationer som till exempel Bris och Kuling där sådan hjälp finns att få.

5. Kan ni ge några konkreta exempel på innehållet?
Vi har arbetat med tolv fiktiva berättelser. Till dessa texter finns faktainformation om till exempel psykisk ohälsa, psykos, fobi eller PTSD. Det ska finnas tydliga råd om vad barn och unga kan göra och vart de kan vända sig. Unga ska kunna få information om sina rättigheter, om vad hemligheter kan vara och om vad vuxna får göra och inte göra. Vi har också gjort intervjuer med skolsköterskor och kuratorer så att barnen vet ungefär vad som händer när man vänder sig till skolhälsan med sina problem.

6. Vad blir nästa steg?
Lanseringen sker i januari 2015. Vi måste se till att barnen hittar hit och att de kan använda och känner sig hjälpta av materialet.

7. Hur ska man hitta till er sida om barn och psykisk ohälsa?
Vi kommer att presentera sidan i en film på youtube och genom olika kanaler ska vi se till att nå ut till elevhälsan, kommunerna, vuxenpsykiatrin och BUP.

Text: Helena Isaksson Baeck
Foto: Gun Hjortryd
Texten publicerades 2014.

Senast uppdaterad 2022-06-30 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson