Lite lagom ovanlig

Lite lagom ovanlig är en samling kåserier om de glädjeämnen och vedermödor som ett unikt föräldraskap för med sig.

Boken samlar de kåserier och krönikor som RBU Stockholm publicerat i medlemstidningen Utsikt. Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar kommer att känna igen sig i bokens kåserier och krönikor. Man påminns om sina egna upplevelser, skrattar med åt absurda situationer och känner ilskan mot tjänstemän och en oförstående omgivning. Svar på tal levereras!

Maria Ennefors: "Alla barn är unika och värdefulla"

Maria Ennefors är författare till huvuddelen av texterna i boken.

Du har fått RBU:s utmärkelse Guldrullen. Varför fick du det?

– Jag fick priset för min bok Lite lagom ovanlig. Den handlar om hur det är att leva med våra barn. Med humor och lite distans försöker jag skapa igenkännande både hos dem som har egen erfarenhet och hos andra.

Vilka ska läsa boken Lite lagom ovanlig och varför?

– En given målgrupp är andra föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Därför att det finns en stor igenkänning mellan oss föräldrar och det är skönt att känna igen sig i andra. Det är också skönt att kunna skoja om det som är tungt. Att visa det absurda i många situationer som vi hamnar i.

– Jag vill också gärna att andra utan egen erfarenhet läser boken.

– Jag vill visa att våra barn och vårt föräldraskap i det mesta är detsamma som alla andras liv. Våra barn är som alla andra barn. I förordet skriver vi att barn med funktionshinder är barn som många är rädda att bli föräldrar åt från början. Men när man väl fått dem, visar det sig att de ger så oerhört mycket.

Vad är ditt bästa råd till andra föräldrar som har barn med flerfunktionsnedsättning?

– Först av allt ska man tillåta sig att sörja att det blev som det blev. Men sen måste man gå vidare. Alla barn är unika och värdefulla och även om man är i sorg och chock i början så garanterar jag att det kommer att bli bättre.

– Sen är det viktigt att ta reda på vad man har för rättigheter och våga be om dem. De flesta behöver stöd för att orka vara bra mammor och pappor.

– Det finns så många "experter" runt våra barn men det är vi som föräldrar som känner våra barn bäst. Det är vi som i slutänden är ansvariga för deras bästa.

– Och till sist så rekommenderar jag varmt att man tar kontakt med andra föräldrar för att få prata och utbyta erfarenheter. Vi behöver varandra.

Senast uppdaterad 2021-07-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson