Psykisk ohälsa i fokus i Västerbotten

Vecka 45 är det dags för den årligt återkommande Psykeveckan runt om i Västerbotten. Under veckan arrangeras ett antal kostnadsfria föreläsningar och kulturella aktiviteter. Fokus ligger på psykisk ohälsa, psykiska sjukdomar och psykiska funktionshinder och deras konsekvenser. Psykeveckan vänder sig till alla som är intresserade av området, däribland anhöriga och personer med psykisk ohälsa.

Under veckan vill arrangörerna förmedla kunskap och hopp, lyfta fram en mångfald av erfarenheter som motverkar fördomar och som leder till förståelse och förändrade attityder till människors olikheter.

Bakom Psykeveckan står Region Västerbotten, studieförbundet ABF Umeåregionen, Svenska kyrkan, Umeå kommun och brukarföreningarna runt psykisk hälsa.

Nytt för i år är att alla föreläsningar i Umeå livesänds och kommer att kunna ses två veckor efter genomförandet.

Under veckan medverkar bland andra leg psykolog Markus Nyström som föreläser om fysisk aktivitet som en hjälp att må bättre. "Hjärnladyn" Jenny Åkerman talar om livet med olika diagnoser och Yvonne Andersson, utredare och analytiker på Statens medieråd, berättar om hur barn och unga i Sverige använder medier.

Mer information

Läs med om Psykeveckan och de olika lokala arrangemangen här (öppnas i nytt fönster).

Senast uppdaterad 2019-11-02 av Barbro Falk, ansvarig utgivare Lennart Magnusson