Många aktiviteter på "Världsdagen för psykisk hälsa" 10 oktober

Tisdagen den 10 oktober är det "World Mental Health Day" – en internationellt uppmärksammad dag för frågor som rör psykisk ohälsa. Årets tema är psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

"Världsdagen för psykisk hälsa" som dagen kallas på svenska är instiftad av världshälsoorganisationen WHO, och syftet är att öka kunskapen om psykisk ohälsa.

Med anledning av årets tema konstaterar WHO att globalt lider mer än 300 miljoner människor av depression och mer än 260 miljoner med ångestsjukdomar. Många av dessa människor lever med båda. En ny studie uppskattar att dessa två sjukdomar kostar världsekonomin 1 miljard dollar varje år i förlorad produktivitet.

Ett axplock

Runt om i Sverige kommer olika aktiviteter och manifestationer att äga rum den 10 oktober. Några exempel: I Stockholm startar fotoutställningen "Du är inte ensam" på ABF-huset. I Skåne arrangeras flera evenemang för att lyfta frågan, bland ett friskvårdslopp i Malmö. Och i Nyköping blir det en heldag med olika föreläsningar, bland annat om verksamheten vid Fontänhuset som stödjer människor som lever med psykisk ohälsa.

Senast uppdaterad 2017-10-04 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson