Anhörigveckan 2014

Den 6-10 oktober var det den årliga Nationella Anhörigveckan. Runt om i landet arrangerade lokala anhörigföreningar och det kommunala anhörigstödet olika aktiviteter och evenemang. Arbetsgivare för anhöriga bjöds in av Karlstad kommuns anhörigstöd den 8 oktober för att genomföra den första nätverksträffen tillsammans med personalen på Ica Supermarket Spara Våxnäs.

- Jag tror att det här är viktigt för att personalen ska få en tydligare inblick i vad det innebär att vara medlemmar i nätverket Arbetsgivare för anhöriga. Jag vill få med alla mina medarbetare i tänket kring anhöriga och att de får vara med och bestämma hur vi ska lyfta dessa frågor ännu mer på vår arbetsplats, säger Claes Wallman, Icahandlare.

Det blev intressanta diskussioner under intensiva en och en halv timme. Personalen fick för första gången se samtliga filmer i den digitala berättelseserien. Efter det satte de sig i olika grupper för att diskutera kring Ing-Marie som plötsligt blir anhörig när hennes far som bor 50 mil bort får en hjärtinfarkt. Hur skulle personalen på Ica Supermarket Spara Våxnäs reda ut situationen under arbetstid om de hade hamnat i den själva? Det gav personalen en förståelse om att det kan vara svårt att fokusera på jobbet när något oförutsett inträffar privat och att det i stunden mycket handlar om ett individanpassat stöd.

Gänget från Ica Supermarket Spara Våxnäs

Gänget från Ica Supermarket Spara Våxnäs


- Det handlar mycket om att finnas till hands och om möjligt även fysiskt vara på plats när någon akut behöver stöd. Att ha en förmåga att kunna sätta sig in i den anhörigas situation och att ha en öppen attityd och våga prata om anhörigskap är också viktigt. Det hjälper inte bara den yrkesverksamma anhöriga utan det hjälper även arbetsgivaren att planera i den mån det går för oförutsedda händelser, menar Karin Holmåker, projektkoordinator för Arbetsgivare för anhöriga.

Under dagen fanns det också informationsmaterial och reflexer för Ica Supermarket Spara Våxnäs kunder att inspireras och ta del av.

I övrigt uppmärksammade Arbetsgivare för anhöriga den Nationella Anhörigveckan genom dagliga uppdateringar på sociala medier och genom representation på Svenskt Demenscentrums "En dag för anhöriga" i Stockholm den 4 oktober och på (H)järnkolls "Framtidskonferens" den 10 oktober också det i Stockholm.

Text och bild: Karin Holmåker

Senast uppdaterad 2014-10-23 av Karin Holmåker, ansvarig utgivare Lennart Magnusson